24 febrero 2009

L'Alcalde no autoritza la intervenció de CCOO al Ple

Intervenció prevista de CCOO al Ple de l'Ajuntament del 23 de febrer i que no es va produir al no ser autoritzada per l'Alcalde:

El Ple de l’Ajuntament de 26 de gener de 2009 va ratificar la signatura i acord del nou Acord de condicions de treball per al període 2009-2012, establint el preu punt dels factors i) i ii.a) del Complement Específic en 21,66€.

Aquest Acord de condicions 2009-2012 ha estat fruït d’un procés negociador curt, però intens, entre l’empresa i la part social. Acord que va ser signat el passat 21 de gener per totes les parts presents a la Mesa.

Tot i que la negociació del nou Acord de condicions es sustentava amb el text vigent 2005-2008 i amb les incorporacions de l’EBEP, la nova normativa d’aplicació i els acords de comissió de seguiment i del comitè de seguretat i salut, tal i com es manifesta a la part expositiva de la proposta de l’acord al Ple i que va formar part de la intervenció del Regidor delegat de Recursos Humans a la constitució de la mesa el 12 de gener; també és cert que no es menciona, tal i com hi consta a l’acta d’aquella mesa signada per totes les parts, la intervenció de CCOO. Que va dir, entre d’altres qüestions:

“Tot i que inicialment considerem la proposta interessant, entenem que cal fer un seguit de reflexions que ens ajudin assolir un text equilibrat i que respongui, dins el context actual, a les expectatives d’ambdues parts.

L’actual situació econòmica i el que això representa i representarà per als treballadors i treballadores municipals i l’Ajuntament com administració és, sens dubte, un dels temes angulars d’aquesta negociació i que cal tenir presents, tot entenent que la situació històrica de pèrdua del poder adquisitiu dels empleats públics, com a conseqüència de la congelació salarial, agreujada per l’actual recessió, no pot deixar-se en l’oblit.

La situació de la majoria dels treballadors i treballadores de l’Ajuntament ha sofert, en aquets últims anys, una situació d’empitjorament professional, personal i econòmica que ha portat l’organització a una situació de descapitalització, que nosaltres entenem insostenible, de manca de confiança amb la classe política i de credibilitat de la institució, que fa urgent i necessari fer un anàlisi acurat per poder adoptar de manera responsable, compromesa i conjunta les mesures que permetin retrobar-nos amb la necessària confiança mútua, i el reconeixement econòmic i professional dels empleats municipals.

Coneixedors, conscients i no reticents de la proposta feta des de la Corporació, pel que fa a l’àmbit i l’abast de la negociació proposada, entenem que caldria plantejar un escenari que, respectant l’actual text i durada, possibiliti avançar en temes d’interès comú que no desvirtuïn la proposta i permetin avançar en aquelles qüestions que resten en marxa i/o inacabades, i aquelles que per llei i/o normativa de desplegament s’hagin d’implementar en el decurs de la vigència del nou acord de condicions.”

I destacàvem:

· La implementació de la revisió global de la Relació de Llocs de treball i la seva valoració
· I la recuperació del poder adquisitiu.

Fruït d’aquesta negociació el preu punt va quedar establert en 21,66€, de la mateixa manera que es va suprimir la condicionant que tenia establerta el factor de jornada d’especial dedicació per al col·lectiu de la policia municipal, i també es va modificar la Disposició Transitòria Primera que feia referència a l’entrada en vigor i l’aplicació de la nova valoració de llocs de treball, entre d’altres.

Per primer cop en molts anys l’empresa utilitza en la part expositiva de la proposta d’acord al Ple, la limitació establerta en la llei de PGE del 2% per als augments econòmics. En aquest sentit, dir-li al Ple de l’Ajuntament que l’augment acordat al preu punt (aproximadament un cost de 260.000€ de diferència) queda i està cobert, amb escreix, pels pressupostos 2009 de l’Ajuntament, a la partida D3-141-00-1213 de 650.000€ per al “Programa d’ordenació de retribucions” i que, per tant, garanteix la no superació del límit fitxat, al estar consignada i aprovada per aquest Ple.

El preu punt esdevé fruït, en primer lloc, de la revisió de la Relació de llocs de treball i la seva valoració l’any 1990 i, posteriorment, aquest preu punt s’ha anat incrementant fruït de l’aplicació dels augments establerts pels PGE i pels diferents acords assolits en el marc de la negociació. A tall d’exemple, la valoració de llocs de treball del 2002, les diferents aplicacions de la desviació de l’IPC i de l’acord de 19 de desembre de 2007. Per tant, la xifra del preu punt no evoluciona d’una fórmula aritmètica (com es pretén fer creure), sinó fruït de les negociacions fetes a les diferents meses de negociació al llarg d’aquests anys.

Finalment manifestar que és cert que es pot haver donat un error,..... el que ha comés qui tenia la responsabilitat de valorar econòmicament l’aplicació d’allò que es va acordar i signar amb la part social. I que, evidentment, no són els treballadors i treballadores municipals, ni els seus representants.

Hem negociat de bona fe, tal i com recull el Tribunal Suprem, i fruït d’aquesta negociació el preu punt es va estipular i fixar en 21,66€ renunciant, totes les parts, a d’altres qüestions i/o propostes en la recerca del necessari equilibri negocial.

Per la qual cosa, demanem al Ple de l’Ajuntament reconsideri la modificació del preu punt i ratifiqui allò que es va negociar, acordar i signar amb la part social i que el Ple de l’Ajuntament del passat 26 de gener va aprovar per unanimitat.

Moltes gràcies.


Enric Alonso i Pujol
Secretari general i delegat LOLS
de CCOO de l’Ajuntament de Mollet del Vallès

2 comentarios:

Anónimo dijo...

A que juguem, caldria montar un bon cristo.

Si ara incompleixen això, demà serà un altre cosa.

Fem vaga d'una vegada per totes.

Anónimo dijo...

Qué bo, lo del 23 F, ha estat un encert! felicitats.