17 noviembre 2010

28 de novembre - Eleccions Autonòmiques

El proper 28 de novembre es faran, a Catalunya, Eleccions al Parlament. Unes eleccions que s’emmarquen en una situació de forta crisi econòmica, un alt índex d’atur i amb una perspectiva de baixa participació derivada de la desafectació dels ciutadans amb la política i amb els polítics. És, doncs, amb aquesta perspectiva que volem fer algunes reflexions.

En primer lloc, cal anar a votar. L’abstenció, si be és una opció legítima i, fins i tot, comprensible, no creiem que sigui la forma de sortir de la situació en que ens trobem, ni tan sols de millorar-la. Anar a votar, per l’opció que sigui o emetent el vot en blanc, creiem que és la manifestació de la nostra responsabilitat amb la democràcia. Quedar-se a casa, per altra banda, és una forma de facilitar que guanyi la dreta, ja que els seus partidaris, sense cap mena de dubte, aniran a votar.

Una segona reflexió, aniria en la línia de constatar el creixement de llistes electorals. S’han presentat un total de 44 noves llistes a Catalunya. D’entrada sembla excessiu i poc pedagògic. Aquest és un nou símptoma de l’allunyament entre la ciutadania i els polítics que provoca l’aparició d’alternatives que, en alguns casos, podríem qualificar d’exòtiques i que difícilment aporten res.

En tercer lloc, algunes consideracions sobre l’opció del vot. Des de fa temps, i en aquests dies, sona amb insistència i està en boca de tertulians "que parlen de tot i de tots", en la línia que els conceptes d’esquerra i dreta són termes superats, no responen a la realitat, no estan de moda, etc. Al nostre entendre, els conceptes d’esquerra i dreta continuen plenament vigents i defineixen, de forma clara, la praxis política, la forma d’entendre i actuar davant dels problemes i de les situacions que afecten als ciutadans; en la concepció de l’estat de benestar i en la plena convicció sobre drets individuals i col•lectius. I, en aquest moments, es posa de manifest en la forma d’enfocar la sortida de la crisi i la creació d’ocupació. Tots som coneixedors del que s’ha fet des del govern de l’Estat i quina és l’agenda, ja menys oculta, del principal partit de l’oposició.

Anar a votar és l’exercici d’un dret i, al mateix temps, des d'una concepció cívica és, també, un exercici de responsabilitat.

No hay comentarios: